REALIZACJA TEMATU KOMPLEKSOWEGO MALI KUCHARZE W PRZEDSZKOLU W GR III MAKI

Temat dotyczący kuchni i gotowania wynikał z zainteresowań dzieci z gr III „Maki”, które chętnie bawiły się w przygotowywanie posiłków i przyjęć w kąciku kuchennym w przedszkolu, a także oglądały książki z przepisami na potrawy dla dzieci. Realizacja powyższego tematu odbyła się od 10.02.2020r. do 14.02.2020r. Rozpoczęła się od zwiedzania kuchni przedszkolnej i giełdy pomysłów na temat: „CO WIEMY NA TEMAT ZAWODU KUCHARZA?” Dzieci odpowiadały, że kucharz gotuje, piecze, przygotowuje potrawy. Podczas wycieczki do kuchni oglądały miejsca, gdzie przygotowywane są dla nich posiłki, gdzie obierane są ziemniaki, przechowywane produkty służące później do gotowania lub pieczenia. Dzieci poznały panie kucharki. Ich strój to oczywiście białe fartuchy i czepki na głowach. Wrażenie na dzieciach zrobiły garnki, które są dużo większe niż te w domu.
Podczas kolejnych zabaw „Mali kucharze” poznawali zapachy przypraw kuchennych. Bawiły się w ich rozpoznawanie poprzez obserwowanie przypraw w przeźroczystych pojemnikach, poprzez ich wąchanie (najostrzejszy był pieprz i czosnek granulowany). Mając taką wiedzę przyszedł czas na przygotowywanie potraw. Były to soki owocowe i warzywne, które częściowo dzieci samodzielnie wyciskały z pomocą wyciskaczy do cytryny, które przyniosły z domu. Pomagały także w przygotowywaniu warzyw na sok wykonany w dużej wyciskarce. Wykonanie soków połączone było z zabawami matematycznymi dotyczącymi pojemności naczyń, porównywaniem soków pod względem koloru, zapachu, konsystencji, smaku. Prowadzone były także rozmowy na temat zdrowego odżywiania, witamin oraz szkodliwości niektórych produktów i napojów. Zwracana była uwagi dzieci na alergie pokarmowe.
Kolejną zabawą kulinarną było samodzielne wykonanie przez dzieci tostów na drugie śniadanie. Tu pomogli nam rodzice, którzy przygotowali potrzebne produkty i zapakowali je dzieciom w pojemniki, a dzieci samodzielnie nakładały swoje ulubione produkty na chleb tostowy, przykrywając je drugą kromką. Podczas tych zajęć dzieci były poproszone, aby działać wg omówionej wcześniej instrukcji obrazkowej. W zajęciach pomogły nam mama Michaliny oraz siostra Lidki, których pomoc przy pieczeniu tościków w opiekaczach dla 20 dzieci była nieoceniona. Zajęcia miały na celu dalsze rozwijanie zainteresowań dzieci, zachęcanie ich do pomagania rodzicom w domu, a także rozwijanie samodzielności. Zwracana była uwaga na kulturalne zachowanie przy stole, używanie zwrotów grzecznościowych oraz porządkowanie po skończonym zadaniu.

Dziękujemy rodzicom dzieci z gr III „Maki” za zaangażowanie się w realizację tematu „Mali kucharze w przedszkolu”.

Opracowała: Marzena Krueger